Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
Fortællinger fra Kreta | 20

Sagor från Kreta | 20

Visste du att en av de mest använda karnevalsdräkterna för män är munkkostymen? Jag undrar om det beror på att många män går med en hemlig önskan att en gång se hur det verkligen är att vara munk, eller bara för att det är ett bekvämt plagg. Det är så lite mystik i det när man inte vet om det, och om jag ska vara ärlig så har tanken på munklivet slagit in mig några gånger, bara av nyfikenhet.

Jag kan inte räkna hur många gånger jag har varit på Kreta och inte heller hur många gånger jag har besökt ett kloster. Men jag har siffran på hur många gånger jag har stannat en hel dag, eller övernattat i ett kloster, och kommit riktigt nära munkarna som gör sina dagliga sysslor i klostren, eftersom det är stort runt 0. Jag har ställt in mig på en förändring, och jag tror att det kan finnas andra som är lika nyfikna som jag. Därför är jag verkligen glad över att kunna bjuda på en resa till Kreta, som ENDAST är för män och handlar om vad som händer bakom klostrets stängda dörrar. Som sagt, jag har inte provat det här själv tidigare, så det är lika nytt för mig som det kan vara för dig, men jag vet att det finns många fantastiska historier bakom stängda dörrar och jag vet också, att dörren som munken öppnas på bilden är dörren till Agia Triada-klostrets vinkällare som vi givetvis måste besöka. Men vi måste också besöka andra kloster på denna "Monastery Tour" och vi måste utmanas att "bara" vara oss själva och prata tillsammans om stora och små saker.

2011 besökte jag Gouverneto-klostret, som ligger granne med Agia Triada. Här stod en munk utanför och drog ogräs bakom ett staket och jag gjorde mitt bästa för att komma i kontakt med honom, men det gav inte så mycket resultat till att börja med. När jag inte gjorde något för att lämna platsen, utan bara stod och tittade på klostret utifrån, lade han plötsligt ner sin kratta och kom fram och frågade om mitt ärende på fullständigt flytande engelska. Jag berättade att jag kom från Danmark, bara var nyfiken och ville se klostret. Det var tydligen kodordet för att han kom ut till mig, hälsade snällt och småpratade om byggnaderna och munkarnas pågående restaurering av det gamla klostret, och visade mig stolt runt i klosterträdgården. Senare stannade platsens abbot (klostrets chef) förbi och förklarade varför platsen var stängd för allmänheten vid den tiden, och varför de inte var glada över att turisterna sprang nerför berget genom ravinen och tillbaka upp , stjäla deras sällsynta örter, som han sa.

Vi ska inte stjäla örter, utan vi ska ta en tur nerför berget och upp igen längs stigen som munkarna byggde för hundratals år sedan i ravinen, så att de kunde koppla ihop det övergivna Katholiko-klostret med Gourveneto och få ner till havet själva för att fiska och få med sig en del av sina förnödenheter sjövägen.

Om en sådan resa låter som något för dig kan du få mer information genom att klicka här och då hoppas jag att jag inte är den enda som åker på Klosterturen till Kreta.

Kaló Savvatokýriako kai kaló mína (God helg och god månad)

Sagor från Kreta

Översta bilden med tillstånd av Gregory Kontos
Föregående artikel Sagor från Kreta | 36

Kommentarer

Helle Birgit Hansen - februari 3, 2019

Agia Triada klostret er et af de smukkeste, hver jeg er på Kreta ja så må jeg lige forbi. Bare det at gå rundt og se stederne, tingene og ikke at forglemme kirken giver mig en ro uden lige og jeg føler mig opløftet bagefter. Og nej jeg er ikke troende.
Jeg handler så olie i butikken samt andre ting og støtter på den måde Deres smukke arbejde med restaureringen af ikoner o.a.
Jeg kan varmt anbefale at se stedet
Mvh Helle

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras

* Obligatoriskt fält