Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
Fortællinger fra Kreta | 65

Sagor från Kreta | 65

Välkommen till ett helt nytt år....

På något konstigt sätt tycker jag alltid att det är lite tråkigt att säga hejdå till ett gammalt och använt år på nyårsafton, för att sekunden senare börja ett helt nytt och oanvänt år. Det är en blandning av känslor som både sträcker sig bakåt och samtidigt sträcker sig framåt. Vi vet vad vi lämnar men vi har ingen aning om vad det nya året kommer att ge.

Det är kanske också anledningen till att många av oss ger oss själva några nyårslöften, eftersom det är en så pass passande brytdag att ändra på något man vill ändra på, och det finns nästan inga gränser för vad ett nyårslöfte kan vara. Men de flesta är nu ganska enkla och som regel väldigt förnuftiga. Det kan t.ex. vara: jag vill gå ner x antal kilo inom ett år, jag vill sluta röka, jag vill komma ihåg att ge min fru blommor var första i månaden, jag ger upp all slags sprit och dricker bara vatten hela året. Jag frågade en gång en bekant på Kreta om det inte blev svårare och svårare att alltid komma med nyårslöften? Men nej, det var väldigt lätt, sa han. Man var bara tvungen att ta samma som året innan och hade man fler kunde man alltid ändra ordningen lite. Han har faktiskt rätt, för det är inte ofta som när klockan närmar sig midnatt den 31 december kommer ens nyårslöfte på bordet. Mitt nyårslöfte är att jag vill gå ner x antal kilo, säger du, varpå du direkt, när klockan har slagit 12, tar en extra bit kransstårta, bara för att ha något sött till champagnen, varefter du gå ut och röka och titta på nyårsfyrverkerierna, samtidigt som du glömmer allt att det nu är den 1:a i månaden och du faktiskt också hade en avsikt att ge din fru en bukett blommor. Du tar ett extra glas av den läckra champagnen och nappar även på en enda bit kranskaka på vägen in igen. I princip är det nya året inte mer än en halvtimme gammalt och du har redan brutit 3 av de löften du gav dig själv. Den enda upplösningen som ännu inte har brutits är blommorna till frun. Med lite tur tänker man på det under eftermiddagen på nyårsdagen, och vandrar förvirrat runt för att hitta en blomsteraffär som är öppen, för att sedan hamna på närmaste bensinstation och dra fram ett knippe halvvissna kvistar av en vas är det i bästa fall bara att köpa ett paket cigaretter (nu är du där i alla fall) och sedan få reda på att de har "gör ditt eget godis" på erbjudande - en frestelse som är svår att undvika. Har man riktigt otur så stöter man också på grannen som precis som du är nere för att hämta blommor till frugan och då finns det ingen annan utväg än att förstås önska varandra ett gott nytt år med en kall från kl. lådan.

Vad kan man lära sig av det? – Inget alls annat än att det är sällsynt att nyårslöften håller särskilt länge. Statistiskt sett håller de flesta i bästa fall bara några veckor in på det nya året.

"Intention" är enligt den danska ordboken ett beslut att handla eller leva på ett visst sätt, ev. mer moraliskt eller hälsosammare. Det är med andra ord en sorts avsiktsförklaring som man gör med sig själv, och som sådan är det inte mycket värt.

Jag har för länge sedan släppt de där nyårslöftena, för jag är definitivt en av dem som inte kan hålla dem ändå. Jag vet inte om det beror på att jag har ryggraden i en kopp kakaomjölk, men det ska inte ta bort gnistan från andra. Därför har jag i år gett mig ett nyårslöfte som jag är fast besluten att uppfylla till fullo. Mitt nyårslöfte är att jag vill åka till Kreta i år!!!. Det borde finnas en riktigt god chans att följa, för redan till påsk åker jag iväg på min första resa, jag ska vara där i några veckor och sedan även åka dit några månader på sommaren och hösten, och eftersom den resor är redan planerade, jag är rimligt säker på att jag på så sätt kan hjälpa till att förändra statistiken över uppfyllda nyårslöften en aning. Och det ÄR faktiskt ett riktigt nyårslöfte, för det är både hälsosamt för kropp och själ och bra för hälsan.

Om du vill vara med, besök elenasrejser.dk och hitta den tur som passar dig.

Kanske ses vi på Kreta

"Kalo mina"

Sagor från Kreta | Elena's - Smaken av Grekland

Föregående artikel Sagor från Kreta | 66
Nästa artikel Sagor från Kreta | 64

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras

* Obligatoriskt fält