Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
Fortællinger fra Kreta | 21

Sagor från Kreta | 21

I tusentals år har människor på både Kreta och övriga Grekland haft olika salvor, gjorda av naturens egna produkter, som en vanlig ingrediens i familjens "första hjälpen-låda". Det finns inget hokus pokus i detta, men som ett gammalt danskt ordspråk säger, strapatser lär den nakna kvinnan att snurra, vilket i all sin enkelhet har den innebörden att om man vill lösa ett visst problem i tillräckligt hög grad, så lär man nog också måste hitta ett sätt att göra det. Ja, man skulle nästan kunna tro att termen kommer från grekiskan, men det gör den inte. För om det är något grekerna är bra på så är det att hitta lösningar, hur oortodoxa de än är, även i ett annars ortodoxt land.

Jag lärde mig som barn att det alltid finns en väg. Det är bara inte alltid rakt fram, och man måste därför ibland ta en liten omväg för att hitta den. Jag har försökt lära mina barn detsamma. För att hitta en lösning på något problem måste man med nödvändighet ha viljan att göra och tron ​​på att det kan göras, och inte bara ge upp. Man ser samma sak gång på gång när man rör sig på grekiska. Grekerna byggde Akropolis i Aten – en byggnad som än i dag inte förstår hur den byggdes.

Det var en av mina grekiska bekanta som en gång sa till mig: "Så länge motsatsen inte är bevisad kan ALLT göras" och det kan ligga något i det.

Det är ungefär på samma sätt med några av de grekiska salvorna som har producerats i tusentals år. Det finns inga bevis för att strängt taget säga hur och varför de fungerar, men det gör de.

Sedan vi startade Elenas 2012 har vi haft "The original Crete Salve" på hyllorna. Det är ett tusen år gammalt recept baserat på bivax, som många grekiska läkare rekommenderar för många olika hudproblem. Jag fick veta att just den här salvan var bra mot psoriasis, men det är lite svårt att konstatera om man inte lider av sjukdomen själv. Å andra sidan är det fler och fler som kommer igen och igen och köper just "The Original Crete Salve" för att de lider av Psoriasis, och håller med om att det lindrar många av deras problem. Men Kretasalva, som den kallas i folkmun, har även andra läkande effekter. För några år sedan var jag runt med vår grekiska partner Doris för att ta några bilder till vår hemsida. Längs vägen fick jag ett rejält skärsår på benet eftersom jag gick lite för nära några stora buskar med vassa taggar. Det blödde rejält från den 10-12 cm sårsår jag hade ådragit mig och vi hade såklart varken bandage eller plåster i bilen. Men Doris råkade ha med sig lite Crete Salve i bilen som hon resolut plockade upp och smetade direkt på det öppna såret. "Fungerar det också som ett plåster" frågade jag. "Det fungerar om man tror på det", sa hon torrt och ohotat och började förbereda sig för nästa fotosession. Efter några minuter slutade blödningen och jag kunde fortsätta där jag slutade. "Det funkar" sa jag med en viss förvåning i rösten. "Jaha, ska vi inte bara försöka få de där bilderna tagna" svarade hon med en skakning på huvudet och en antydan om att jag inte riktigt trodde på det. Men det gör jag nu.

Ha en riktigt trevlig helg

Sagor från Kreta | Elena's - Smaken av Grekland

Föregående artikel Sagor från Kreta | 36

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras

* Obligatoriskt fält