Hoppa till innehållet
Frakt till paketbutik för 134 kr. | Levereras inom 1-3 arbetsdagar
FRAKT TILL PAKETBUTIK FÖR 134 SEK
Fortællinger fra Kreta | 54

Sagor från Kreta | 54

Efter några månader på Kreta (endast avbruten av en kort resa till Danmark i en vecka) är jag nu tillbaka på det kalla och blöta Jylland. Om jag fick vara riktigt optimistisk skulle jag säga att det nog är skönt att komma hem igen, "för ute är bra, men hemma är bäst" som man säger. Men det är lite svårt att hantera nyktert när Kreta är mitt andra hem och temperaturen fortfarande är 26-28 grader där nere och jag älskar värmen. Superbra väder för de som ska på höstlov där nere och enligt väderprognosen ska det vara full sol hela nästa vecka, så det får man väl inte klaga på.

Efter att du som jag kommit hem efter några månader är det mycket som ska redas ut. Gräsmattan har blivit så långhårig att den behöver skördas med lie, det är nedfallna grenar och löv runt om i trädgården som ska bort, sommarblommorna är mer eller mindre vissna och måste kasseras, ogräset har uppvuxen på de mest ovanliga ställen, är druvplantan på terrassen igen igenvuxen och stänger ute allt ljus för de många stora druvklasarna som hänger, och jag skulle kunna fortsätta lista så här, men det finns också en enda liten punkt av ljus. Min flaskkalebassväxt som jag planterade tidigt i våras, och som jag inte hade några förväntningar på att bära frukt, har växt sig så stor att den helt blockerar allt ljus i vårt vardagsrum, och den är till och med fylld med små "Flaskis" när de kallas på Kreta, varifrån jag också fick fröet till plantan. Alla små Flaski kan förstås inte användas till någonting, men det finns 2 flaskor som kanske kan användas till något och en är till och med gigantisk. Jag har faktiskt sällan sett en så stor Flaski på Kreta, så nu är jag väldigt spänd på att se om den också kommer att torka, så att jag kan göra om den till en flaska, en lampa eller använda den som dekoration.

Jag lärde mig några knep för att ge naturflaskorna en chans att mogna och torka upp med den stenhårda gyllenbruna yta de behöver utan samma sol som de brukar få under södra himlen. Jag var tvungen att se till att låta den ha mycket solljus, så bort med i stort sett alla blad på plantan så att de inte skuggar. Det tror jag att min fru är glad för, för då kan det också komma in lite solljus i vardagsrummet. Men jag tycker nu att det är en lite trist syn när en så stor planta som vuxit upp på bara 5-6 månader och nu spänner över 6-7 meter åt vardera håll längs rännan med bara en enda tunn stam från marken och 2 meter upp innan den delar sig. Nu ska det bli så spännande att se om min jätte Flaski kommer mogna innan frosten tar död på den. Så för säkerhets skull gjorde jag en kudde placerad på en stol så att den inte ramlar så långt och krossar överallt om den skulle ramla av. Men jag håller tummarna och hoppas att vädergudarna är med mig lite längre.

Nästa år måste jag definitivt försöka igen, för det är nu väldigt trevligt att följa växten, men den gången glädjen.

Om du skulle vilja prova din alldeles egna flaskkalebass så har jag frön samlade på Kreta som du kan komma förbi och få gratis i butiken och vill du betala portot skickar jag dig även gärna en liten handfull.

Trevligt höstlov till er som har det och trevlig helg alla

Sagor från Kreta | Elena's - Smaken av Grekland

Föregående artikel Sagor från Kreta | 55
Nästa artikel Sagor från Kreta | 53

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de publiceras

* Obligatoriskt fält